کمیجان ، سرزمین شگفت انگیز تات ها و مادها، عنوان کتابی از دکتر «محمد عارف» است که انتشارات طهوری آن را منتشر و روانه بازار کتاب کرده است.
به گزارش روابط عمومی مرکز تامین و عرضه متون کهن ایرانی میراث مکتوب، دکتر محمد عارف، پژوهش گر، نویسنده و کارگردان نمایش های مردمی و انسان شناسی، درباره این کتاب می گوید: «کتاب پیش رو، حاصل هفت سال مطالعه کتابخانه ای و میدانی همگام با مشاهده مشارکتی نگارنده، در شصت و هفت روستای شهرستان کمیجان است که نتایج حاصل از آن، گردآوری و تحلیل چهل و هفت آیین نمایشی بومی در حوزه مطالعاتی هنرهای نمایشی، مردمی و فرهنگ عامه است.»
کتاب کمیجان سرزمین شگفت انگیز تات ها و مادها، هرچند در مقایسه با اقیانوس کرانه ناپیدای فرهنگ و مدنیت ایرانی، قطره ای ناچیز به شمار می آید، اما به همین اندازه گامی بنیادین در راستای کشف، بازنگری و دسته بندی آیین هایی برداشته، که همواره دغدغه انسان شناسان و هنرمندان نمایشی بوده و هست.
کُمِی جان، حاصل یازده سال مطالعات میدانی و کتابخانه ای، دربرگیرنده چهل و هفت آیین نمایشی و بومی و بسیار قدیمی با خاستگاهی چندهزار ساله است که نشان گر ذوق، خلاقیت و نمایش گری های آیینی مردم کمیجان ایران است.
یافته های تحقیقاتی این کتاب، می تواند بن مایه هایی تازه در قلمرو هنرهای نمایشی، انسان شناسی و فولکلور نویسان قرار گیرد.
کتاب کمیجان در قطع وزیری و ۲۸۰ صفحه به همت انتشارات طهوری منتشر شده است و علاقه مندان می توانند با مراجعه به مرکز تامین و عرضه متون کهن ایرانی میراث مکتوب، این کتاب را تهیه کنند.
****************************************************
کمیجان… تا دیروز
آخرین به روز رسانی: ۲۸/ ۳ /۱۳۹۱
ناشر: جمال هنر
نویسنده: ابوالقاسم مرادی
کتاب باهمین موضوع
توضیحات: شاه عباس صفوی در راستای سیاست کوچاندن ایلات، ایل بزچلو از طوایف قزلباش را به کمیجان، یکی از شهرستان های استان مرکزی کوچاند. قدرت سیاسی قزلباشان بزچلو چنان تاثیرگذار بود که برخی از آداب و رسوم و فرهنگ آنها بر بومیان چیره شد. در بخش نخست کتاب حاضر که به پیشینه تاریخی کمیجان اختصاص دارد، با واژه شناسی این روستای بزرگ و مکان جغرافیایی آن، ساختار جمعیتی و رجال مشهور آن و نیز بازار کمیجان آشنا می شویم. بخش دوم به تاریخچه ایل بزچلو، آداب و رسوم و پیشنه نظامی آن اختصاص دارد. کتاب به فراخور موضوع با تصاویری همراه است. برخی از عنوان های مطالب کتاب عبارت اند از: عراقی، فخرالدین؛ میرزا علی اصغر رجیل؛ مجموعه مدرسه و مسجد میرزا علی اصغر؛ یخچال سنتی؛ لباس مردم؛ تعزیه؛ واژه بزچلو؛ تشکیلات صوفیه و تاسیس سلسله صفویه؛ و قالی بزچلو
*****************************************************
شیخ فخرالدین عراقی عارف و شاعر نامدار قرن هفتم هجری که دیوان اشعار آن معروف است و آرامگاه وی در قبرستان صالحیه دمشق در جوار آرامگاه محیالدین عربی است.
*******************************************نتایج بدست آمده از تجزیه و تحلیل جغرافیایی تاریخی حکایت از هویت تاریخی و سابقه مدنیت هزاران ساله مردان و زنانی دارد که در این نقطه از کشوری متمدن می زیسته اند . زبان وگویش تاتی ، تپه ها و قلعه های باستانی ، روستاها و آتشکده های تاریخی اسناد معتبری هستند که بر این هویت و سابقه تاریخی دلالت می کنند . شکوفایی اقتصادی ، اجتماعی و علمی شهرکمیجان در طی ۱۵ الی ۲۰۰ سال گذشته با توجه به وجود آثار مستندی مانند بازار ، میدانگاه ، حوزه علمیه ، یخچال زیرزمینی ، آسیاب های آبی ، قلعه ها و صنایع مختلف از دیگر یافته های پژوهش حاضر می باشد